

Energia 824 Kcal / 3389 KJ
Tłuszcze 91,60 g
- w tym nasycone 12,80 g
- nienasycone 78,80 g
Węglowodany 0 g
Cukier 0 g
Białko 0 g
Sól 0g
Grecka oliwa EXTRA VIRGIN COLD EXTRACTED OPHELLIA to wysokiej klasy oliwa, która pochodzi z Grecji. Oliwa wytłaczana jest metodą mechaniczną na zimno (poniżej 27 stopni) za pomocą prasy mechanicznej. Jest to najlepsza metoda pozyskiwania oliwy, dzięki czemu oliwa na długo zachowuje zapach, smak i kolor. Pierwszorzędna jakość cechująca się doskonałym aromatem i doskonałym smakiem, bez najmniejszej nutki goryczy. Dzięki prasie mechanicznej nie traci ona drogocennych wartości.
Jako produkt naturalny, oliwa z oliwek jest uważana dziś na całym świecie jako podstawowy składnik zdrowej i zbilansowanej diety.
Wielu Greków zaczyna swój dzień od wypicia łyżki oliwy z oliwek extra virgin, ponieważ wpływa ona doskonale na krążenie, przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. Dzięki zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do:
Grecka oliwa extra virgin wykorzystywana jest również w kosmetologii jako produkt końcowy lub składnik kosmetyku (np. mydła, kremu, balsamu do ciała itp). Oliwa z oliwek zawiera przeciwutleniacze (głównie polifenole i witamina E) zatem przeciwdziała starzeniu się skóry oraz wzmacnia włosy i paznokcie, dzięki czemu na długie lata można zachować zdrowy wygląd i dobre samopoczucie!
Oliwa z oliwek zawiera również cenną witaminę F, czyli jeden ze składników bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Działa na skórę przed utratą wilgoci. Działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą w celu jej natłuszczenia zaleca się kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy.
Oliwa EXTRA VIRGIN COLD EXTRACTED OPHELLIA jako jedna z najzdrowszych oliw greckich posiadających drogocenne minerały wykorzystywana jest do smażenia, a także do sałatek, sosów, mięs, zup itp. W połączeniu z ziołami takimi jak bazylia, oregano czy tymianek nadaje potrawie niepowtarzalny smak i aromat !!
Oliwę EXTRA VIRGIN COLD EXTRACTED OPHELLIA można wykorzystać do zrobienia własnej oliwy smakowej i zaskoczyć wszystkich niepowtarzalnym smakiem sałatek czy pizzy!!!
Poniżej prezentujemy przepis na OLIWĘ Z CZOSNKIEM:
Do jej przygotowania będziemy potrzebowali świeże ząbki czosnku. Wystarczy 4-5 sztuk na jedną butelkę. Połowę czosnku wrzucamy na dno butelki w całości, a drugą połowę kroimy w plasterki. Wlewamy oliwę. W zależności od naszego gustu możemy dodać ulubione przyprawy: bazylię, oregano, czy zioła prowansalskie. Oliwa smakowa będzie gotowa do spożycia po ok. 24 godzinach, jednak jeśli chcemy uzyskać najlepszy jej aromat, warto poczekać ok. 1-2 tygodnie.
Oliwa czosnkowa świetnie smakuje z pizzą (zamiast sosów), ale również jako dodatek do grzanek, sałatek, czy dań z makaronem.
W związku z prowadzeniem sprzedaży produktów na różnych platformach sprzedażowych oraz w sklepie internetowym może wystąpić chwilowy brak produktu, gdyby tak sytuacja zaistniała niezwłocznie o tym poinformujemy.