CHAŁWA oparta na tradycji i tradycyjnym sposobie wyrabiania ciasta. Ręcznie robiona chałwa attika, słodycz głęboko zakorzeniona w greckiej historii, produkowana jest głównie z dwóch składników. Doskonałej jakości tahini (100% zmielony naturalny sezam) i biały karmel. Ręcznie robiona chałwa attika dostępna jest w pysznych smakach, takich jak czekolada, kakao, orzechy i owoce.Jednym z najbardziej klasycznych i wyrafinowanych smaków chałwy jest chałwa z orzeszkami ziemnymi w łupinach. Bogaty w składniki odżywcze i niepowtarzalny, pełny smak, który rozpływa się w ustach.
Wartość Odżywcza w 100g:
✅Energia: 2288kJ/549kcal
✅Tłuszcze: 34,0g
✅w tym nasycone: 6,4g
✅Węglowodany: 43,5g
✅w tym cukry: 36,1g
✅Błonnik: 5,6g
✅Białko: 14,4g
✅Sól: 0g
Chałwa to „bomba” energii i zdrowia dla młodych i starszych.
CHAŁWA jest to bardzo popularny deser w Grecji, a co za tym idzie na Bałkanach i w krajach wschodnich. Spożywany jako deser po jedzeniu lub jako przekąska w ciągu dnia. W Grecji ma również swój okres honorowy w okresie Wielkiego Postu, kiedy nie brakuje jej na żadnym stole.Wysoka zawartość tahini sprawia, że jest słodyczą o dobroczynnych właściwościach dla organizmu, takich jak działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnadciśnieniowe, wspomaga także funkcjonowanie układu odpornościowego.