- -39,00 zł

➡️Kraj pochodzenia: Grecja
➡️Data zbiorów: 2023/2024
➡️Data ważności: 04/2026
➡️Odmiana Oliwek: Koroneiki
➡️Pojemność: 5L
➡️Kwasowość: max 0,5%
✔️Energia: 3389Kj/824Kcal
✔️Tłuszcze: 93,6g w tym nasycone: 14,2g
✔️Tłuszcze jednonienasycone: 70,9g
✔️Tłuszce wielonienasycone: 6,5g
✔️Węglowodany: 0,0g w tym cukier: 0,0g
✔️Białko: 0,0g
⚡️Jako produkt naturalny, oliwa z oliwek jest uważana dziś na całym świecie jako podstawowy składnik zdrowej i zbilansowanej diety.
⚡️Wielu Greków zaczyna swój dzień od wypicia łyżki oliwy z oliwek extra virgin, ponieważ wpływa ona doskonale na krążenie, przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. Dzięki zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do:
⚡️Grecka oliwa extra virgin wykorzystywana jest również w kosmetologii jako produkt końcowy lub składnik kosmetyku (np. mydła, kremu, balsamu do ciała itp). Oliwa z oliwek zawiera przeciwutleniacze (głównie polifenole i witamina E) zatem przeciwdziała starzeniu się skóry oraz wzmacnia włosy i paznokcie, dzięki czemu na długie lata można zachować zdrowy wygląd i dobre samopoczucie!
⚡️Oliwa z oliwek zawiera również cenną witaminę F, czyli jeden ze składników bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Działa na skórę przed utratą wilgoci. Działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą w celu jej natłuszczenia zaleca się kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy.
⚡️Oliwa EXTRA VIRGIN COLD EXTRACTED OPHELLIA jako jedna z najzdrowszych oliw greckich posiadających drogocenne minerały wykorzystywana jest do smażenia, a także do sałatek, sosów, mięs, zup itp. W połączeniu z ziołami takimi jak bazylia, oregano czy tymianek nadaje potrawie niepowtarzalny smak i aromat !!
⚡️Oliwę EXTRA VIRGIN COLD EXTRACTED OPHELLIA można wykorzystać do zrobienia własnej oliwy smakowej i zaskoczyć wszystkich niepowtarzalnym smakiem sałatek czy pizzy!!!
⚡️Poniżej prezentujemy przepis na OLIWĘ Z CZOSNKIEM:
Do jej przygotowania będziemy potrzebowali świeże ząbki czosnku. Wystarczy 4-5 sztuk na jedną butelkę. Połowę czosnku wrzucamy na dno butelki w całości, a drugą połowę kroimy w plasterki. Wlewamy oliwę. W zależności od naszego gustu możemy dodać ulubione przyprawy: bazylię, oregano, czy zioła prowansalskie. Oliwa smakowa będzie gotowa do spożycia po ok. 24 godzinach, jednak jeśli chcemy uzyskać najlepszy jej aromat, warto poczekać ok. 1-2 tygodnie.
Oliwa czosnkowa świetnie smakuje z pizzą (zamiast sosów), ale również jako dodatek do grzanek, sałatek, czy dań z makaronem.