ZIELONE OLIWKI W ZALEWIE Z PASTĄ PAPRYKOWĄ GRECJA

Są niskokaloryczne, pełne witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych. Można je serwować na wiele sposobów. W naszej ofercie znajdziecie Państwo doskonałej jakości oliwki prosto z Grecji !!!

Opakowanie: plastikowy słoik.

Waga: Masa netto 1 kg, z zalewą 1,6 kg.

Data ważności: lipiec 2023

27,99 zł
Brutto
Obecnie brak na stanie
Ilość

Oliwki zielone z pastą paprykową marki Elaion Elmar to pewność najwyżej jakości i oryginalności pochodzenia ze starannie wyselekcjonowanych upraw słonecznej Grecji. Oliwki z pastą paprykową idealnie pasują do serów i wina, są nieodłącznym składnikiem sałatki greckiej, dodają walorów estetycznych i smakowych zapiekankom, pizzy oraz koreczkom. Możliwość przyrządzenia na różne sposoby, umożliwia przygotowanie wykwintnych dań głównych, bądź pomysłowych przystawek charakteryzujących się wyrafinowanym smakiem oliwki i papryki. Faszerowane pastą paprykową są świetnym składnikiem do przygotowywania różnorodnych sałatek, kanapek, past, koreczków, mogą stanowić dodatek do makaronu w iście południowym wydaniu lub po prostu pełnić rolę smacznej przekąski.

SKŁAD:

  • zielone oliwki
  • pasta paprykowa
  • woda
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • kwas cytrynowy
  • kwas mlekowy

Jak podawać?

Zielone oliwki Chalkidiki są najlepszą przystawką (mezze), serwowaną zarówno do wina jak i niezbędnym elementem menu na każdym bankiecie. Świetnie komponują się w wielu sałatkach, makaronach, w pizzy i w daniach głównych kuchni śródziemnomorskiej.

Wszystkie walory smakowe oliwek są zachowane dzięki naturalnej solance z dodatkiem oliwy z oliwek, soli morskiej oraz octu winnego. Smakują doskonale zarówno na zimno jak i ciepło. Można wykorzystać je w daniach jednogarnkowych, sałatkach, sosach czy nadzieniach do mięs. Nadają się również do grillowania. Podczas obróbki termicznej tracą naturalną goryczkę i zyskują nowy smak, łatwiej jest również wyjąć z nich pestkę. Oliwki idealnie sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do różnego rodzaju dań - niecodziennych śniadań, oryginalnych obiadów czy wykwintnych kolacji.

Oliwki - właściwości, witaminy i wartości odżywcze

Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal !! 
W takiej porcji otrzymujemy cały pakiet odżywczych składników. Przede wszystkim kwas oleinowy, który zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Do tego oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E- czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika.

1-61

Zobacz także