Makaron

Makarony GAIA GREEK są przygotowywane w małych rodzinnych warsztatach w Prefekturze Koryntu, z czystych lokalnych składników, takich jak mleko kozie prosto ze stad z wolnego wybiegu, świeże jaja z jednostek żywienia kontrolowanego oraz oczywiście kasza manna i mąka z pszenicy durum z Peloponezu. Celem firmy jest promowanie produktów wysokiej jakości o wysokiej wartości odżywczej. Dbając przede wszystkim o jak największą satysfakcję klientów w zakresie ich upodobań smakowych.

Poznaj kritharaki (makaron do kritharoto) oraz greckie makarony strączkowe i sałatkowe

"Kritharaki", "kritharoto" i "orzo" to zbliżone i często używane zamienne pojęcia. W Greece Food przygotowaliśmy dla państwa oryginalny grecki makaron tego typu o najlepszych właściwościach kulinarnych. Równie ciekawe są greckie makarony sałatkowe o niezwykłych kolorach i kształtach. Kuchnia grecka słynie też z makaronów strączkowych, przygotowywanych z fasoli, soczewicy i grochu.

Kritharaki - grecki makaron do kritharoto w kształcie ziaren ryżu

Najbardziej znanym greckim makaronem jest kritharki, nazywany też "orzo". To bardzo drobny makaron w kształcie ryżu, który po ugotowaniu ma specyficzną teksturę - choć nie ma nic wspólnego z ryżem, w smaku i konsystencji przypomina risotto. Tradycyjne greckie kritharoto, tworzony z orzo odpowiednik risotto, jest łatwiejsze w przygotowaniu, niż danie włoskie. Wybrać należy jednak grecki makaron wysokiej jakości. Makaron kritharaki, który przygotowaliśmy dla Państwa w Greece Food, wykonany jest z najlepszej pszenicy durum, dzięki czemu łatwo ugotować go al dente, jednocześnie osiągając pożądaną konsystencję dania. Istnieją też inne, często starsze niż kritharoto potrawy, w których stosuje się kritharki. Należy do nich np. giouvetsi, rodzaj mięsno-warzywnego gulaszu. Makaron do kritharoto pasuje doskonale także do zup.

Makarony greckie z przyprawami

Kuchnia grecka obfituje w mięsne, rybne i warzywne sałatki. W niektórych z nich stosuje się makaron kritharaki, inne wymagają jednak użycia makaronów, w które łatwo wchłania się sos. Mogą to być makarony podobne do tagliatelle, jeszcze lepiej sprawdzą się jednak makarony typowo sałatkowe, o niezwykłych kolorach i kształtach. W sałatkach greckich stosuje się przy tym często makarony smakowe, wzbogacone o typowe dla Grecji mieszanki przypraw lub suszone pomidory i wyciągi warzywne. Bardzo ciekawy jest np. mieszany z warzywami grecki makaron frumenti. Specyfiką kuchni greckiej jest także mieszanie mąki makaronowej z rybami i owocami morza - przykładem może być makaron z łososia, który mogą państwo wybrać z oferty Greece Food. Do najbardziej niezwykłych należą greckie makarony jajeczne z dodatkiem mleka koziego.

Nie tylko makaron kritharaki. Strączkowe makarony greckie

Makaron w kuchni greckiej kojarzymy najczęściej z kritharaki z uprawianej lokalnie pszenicy durum, obfituje ona jednak także w makarony strączkowe. Te zdrowe makarony tworzone z fasoli, grochu, ciecierzycy lub bobu obfitują w białko, nie powodują alergii i nie zawierają glutenu. Polecane są więc szczególnie dzieciom i osobom aktywnym fizycznie. Używać można ich do greckich dań zapiekanych, nieco podobnych do włoskiej lasagni. Nazywane są one "pastizio" - bazą dania jest jednak strączkowy makaron połączony z serem feta i mięsem lub rybą. Makaronowe zapiekanki to dania efektowne wizualnie, warto więc zastosować w nich makarony wielokolorowe o ciekawych kształtach. Pasują one też doskonale do kolorowych warzywnych zup śródziemnomorskich.

Pokazano 1-10 z 12 pozycji

Aktywne filtry